Spring naar de content
Tool

Complimenten voor de complimenten

Het werk van grenswerkers is vaak onzichtbaar en onbenoemd voor en door collega’s in de eigen organisatie. Dat maakt dat het lastiger is om hen goed te waarderen en om zich gewaardeerd te voelen. Complimentenkaarten brengen op een speelse manier wat houvast.

6 mei

Uit onze onderzoeken is gebleken dat het werk van grenswerkers niet altijd zichtbaar is voor anderen en regelmatig onbenoemd blijft. Ze werken vaak letterlijk buiten het zicht aan de andere kant van de grens of achter de schermen. Ze werken aan complexe opgaven die een lange adem vragen en niet meteen tot resultaat leiden. Ze werken aan relaties tussen mensen en partijen die wel voelbaar, maar niet per se zichtbaar zijn. En ze werken aan dingen die niet in hokjes en bij één sector, team, leidinggevende of bestuurder horen.

Grenswerkers doen ook het type werk dat soms eerder weerstand dan waardering oproept. Ze vervullen vaak rollen die hun organisatie vanuit de eigen visie wenst, maar eenmaal aan de slag in de praktijk toch niet wil, omdat het spanningsvelden blootlegt. Ze moeten daardoor regelmatig hun functie verdedigen en uitleggen waarom zij van toegevoegde waarde zijn. Daarnaast zijn grenswerkers autonoom en willen de vrijheid om hun werk op hun eigen manier te doen.

Dit alles maakt dat grenswerkers zich niet altijd begrepen voelen in gesprek met de eigen organisaties en dat het voor anderen niet makkelijk is om grenswerkers te waarderen. Ze hebben een enorme persoonlijke drive en groot verantwoordelijkheidsgevoel, waardoor ze ook zonder waardering nog een tijd door zullen gaan. Maar de meeste grenswerkers zijn ook fijngevoelig en staan dagelijks in de spanning tussen verschillen manieren van kijken, denken en werken. De steun en waardering van anderen helpt om dit vol te houden en leuk te blijven vinden.

Uit onze onderzoeken blijkt echter dat grenswerkers de complimenten die zij krijgen niet altijd als waardering beschouwen. Complimenten over dat zij binnen budget of planning zijn gebleven raken bijvoorbeeld niet de kern van hun werk. Daarom hebben wij samen met grenswerkers complimentenkaarten gemaakt met complimenten die voor hen wel voelen als waardering. Ze kunnen collega’s die zoekend zijn naar hoe zij het werk van grenswerkers kunnen steunen en waarderen houvast geven. Maar ze zijn stiekem op het bureau te leggen van een leidinggevenden als hint, of als inzicht en gespreksstarter worden gedeeld.

 

Deel in je netwerk

Ongewenste reacties bestaan niet

Wat valt je op? Wat wil je kwijt? Waar vind je wat van? Stel hier je vraag, deel je idee of uit jouw hartenkreet. Laat van je horen! Dan komen wij bij je terug.
Ik laat van mij horen
© 2024 - BINT de verbindingsdienst
K.v.K. nr. 62378708