De dialoog als instrument
Eindhoven groeit hard en dat heeft gevolgen voor de stad. Economisch, ruimtelijk en sociaal. Om die groei in goede banen te leiden, hecht de gemeente veel waarde aan samenwerking met haar inwoners, haar ondernemers en maatschappelijk organisaties. Maar hoe werk je goed samen? Welke verwachtingen zijn er van elkaar en wat zijn belangrijke spelregels?
Om hiertoe te komen is de gemeente in gesprek gegaan met partners uit de stad - uiteenlopend van bewonersorganisaties tot ontwikkelaars en van belangenvertegenwoordigers tot jongerenorganisaties. De vraag die hierbij centraal stond was: “Hoe gaan we met elkaar om?”. In de vorm van het onderzoek wilde de gemeente al laten zien hoe zij deze vraag zelf zou beantwoorden: ‘in dialoog’. Door middel van een twintigtal zogenaamde dialooggesprekken is de gemeente het gesprek met de stad aangegaan.
Een dialooggesprek is een kleinschalige gespreksvorm, die als doel heeft om verschillende perspectieven op een thema uit te wisselen. Niet per se met als doel het eens te worden, maar wel om wederzijds begrip te vergroten. Mensen met verschillende achtergrond gingen zo met elkaar in gesprek, waarbij de gemeente zelf ook steeds gesprekspartner was. In kleine groepen dus om het gesprek gefocust te kunnen voeren en onder leiding van een moderator. Deze moderator had als rol om een sfeer van vertrouwen en openheid te creëren en de deelnemers uit te dagen hun gesprekspartners vanuit nieuwsgierigheid tegemoet te treden. Tegelijkertijd was het bedoeling om de gesprekken te voeren vanuit ervaringen in plaats van beelden, om de gesprekken daarmee concreet te maken.
De organisatie van de gesprekken was op voorhand best een beetje spannend, want bewoners en organisaties kunnen kritisch zijn. De gesprekken verliepen echter zonder uitzondering constructief, ondanks de ook aanwezige kritische noten. De deelnemers voelden ruimte om hun verhaal te kunnen delen en waardering door de vragen die werden gesteld. Daarmee creëerde de vorm van de dialoog ook ruimte om te luisteren naar de ander.
Hoewel de gesprekken niet tot doel hadden om te komen tot concrete oplossingen of overeenstemming, leidden ze wel tot vijf dilemma’s die vaak aan de orde zijn in de samenwerking tussen gemeente, bewoners, ondernemers en organisaties. Dilemma’s die aandacht vragen tijdens de samenwerking aan projecten, maar niet zonder meer zijn op te lossen. Denk aan de vraag of succesvolle participatie een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid is of primair de verantwoordelijkheid is van de initiatiefnemer? Of het dilemma of je er nou goed aan doet om zo vroeg mogelijk met de buurt in gesprek te gaan of pas als de opgave (het project) concreet is uitgewerkt?
Bouwen aan een groeiende stad, doet Eindhoven in dialoog mét die stad.
Mocht je geïnteresseerd zijn in het advies, klik dan hier voor het document dat met de gemeenteraad is gedeeld.