Spring naar de content
Essay

Systematisch experimenteren en leren

Experimenteren hoort bij het repertoire van de grenswerker. Maar hoe experimenteer je op een goede manier? En hoe zorg je vooral voor systematische impact? Lees het in Experimenteel Bestuur.

14 juni

Of ze nu pilots, proeftuinen, stadslabs of living labs heten: er wordt steeds vaker geëxperimenteerd. We starten zelfs zo veel experimenten, dat het een nieuwe strategie van bestuur genoemd kan worden. Maar hoe uitgedacht is deze strategie? Kunnen we niet veel meer uit onze experimenten halen?

In Experimenteel Bestuur wordt een nieuwe zienswijze op experimenteren en leren in het publieke domein gegeven. De centrale stelling is: willen we brede impact bereiken met experimenten, dan moeten we niet alleen investeren in experimenten zelf, maar ook in de relatie tussen experimenten en in de relatie tussen experimenten en de institutionele wereld.

Juist grenswerkers spelen een belangrijke rol in het creëren van die relaties. Het boek zit dan ook vol met praktische voorbeelden dicht op de wereld van grenswerkers: van ‘lokale’ experimenten waarin burgers, ambtenaren en anderen direct samenwerken, tot aan ‘horizontale’ lerende netwerken tussen experimenten en ‘verticale’ samenwerkingen tussen de experimenten en verschillende overheidslagen en maatschappelijke partijen.

Experimenteel Bestuur is een uitgave van de Urban Futures Studio van de Universiteit Utrecht.

Deel in je netwerk

Ongewenste reacties bestaan niet

Wat valt je op? Wat wil je kwijt? Waar vind je wat van? Stel hier je vraag, deel je idee of uit jouw hartenkreet. Laat van je horen! Dan komen wij bij je terug.
Ik laat van mij horen
© 2024 - BINT de verbindingsdienst
K.v.K. nr. 62378708