Online Opleiding
Door samenwerkingen tussen publieke, maatschappelijke en private partijen te stimuleren. Maar hoe werk je nu echt goed samen? Wat zijn de succesfactoren en samenwerkingsvormen? Wat is jouw eigen stijl en invloed op de samenwerking? En hoe ga je om met de spanningen die ontstaan?
Om jou hierin te ondersteunen bieden we in een online opleiding alle handvatten en tools om daarachter te komen. Thuiskomen biedt de ruimte om weer nieuwe inspiratie op te doen en dat is precies wat we jou met BINT en deze online opleiding bieden. Met een prikkelende mix aan theorie, korte filmpjes, inspirerende voorbeelden, prikkelende vragen en praktische oefeningen. Maar natuurlijk ook met de nodige ontspanning. Je volgt de opleiding online en in jouw eigen tempo. Daarmee is het niet alleen een fijne opleiding in deze tijd, maar biedt het ook de flexibiliteit en ruimte om tussentijds jouw eigen inzichten toe te passen en weer op te frissen. Samen met praktische tools vul jij op die manier jouw eigen gereedschapskist als professional. Want in de leeromgeving vind je de laatste kennis en inspiratie. Dat komt omdat we ook wetenschappelijk onderzoek doen naar de samenwerkingspraktijk en met jullie antwoorden en inzichten weer nieuwe handvatten kunnen ontwikkelen.
Module 1: Werken op het grensvlak
Grenswerkers werken op de grens van organisaties, teams en disciplines om de binnenwereld van hun eigen organisatie en de buitenwereld van de betrokken partijen en personen te verbinden. Verken of je zelf een grenswerker bent en wat de talenten zijn die je daarvoor nodig hebt. Hoe ziet jouw grensvlak eruit? Hoe werk je vanuit de opgave? En hoe zorg je dat binnen en buiten elkaar versterken in plaats van beperken? Dit en meer ontdek je in de eerste module.
“Ik vond het heel inspirerend en ben ook echt geraakt door deze nieuwe manier van werken. De getoonde filmpjes maakten energie los. Ik wil hier verder mee. Ik ga mensen prikkelen en proberen de grenzen op te rekken bij de overheid.”
Communicatieadviseur Rijksoverheid
Module 2: Drie grondvormen van Samenwerken
Samenwerken kan op verschillende manieren. In deze tweede module maak je kennis met de drie grondvormen van samenwerken die wij onderscheiden. De zogenoemde coalitievormen. Elke coalitievorm heeft andere karakteristieken, werkwijzen en rollen. We laten zien dat de meer traditionele, regisserende rollen niet verdwijnen, en bespreken de worsteling die het soms is om dit te combineren met een partnerende of meer faciliterende rol. Hoe pas je de verschillende vormen en rollen toe in jouw praktijk?
“Na de training heb ik aan de hand van de coalitievormen 100 projecten van de gemeente gecategoriseerd. We zien nu ook in projecten hoe we soms achtereenvolgens en soms gelijktijdig wisselen van rollen. Ik ben er sinds deze training achter gekomen dat gemeente en woningbouwcorporaties echt partners zijn in dezelfde opgave.”
Manager Wijkaanpak gemeente Maastricht
Module 3: Jouw persoonlijke handtekening
Ieder mens is uniek, heeft zijn eigen karakter en daarmee ook een eigen persoonlijke stijl van samenwerken. In deze derde module kom je achter jouw eigen stijl en wat daarvan de kwaliteiten en valkuilen zijn. Het helpt je om jouw stijl effectiever in te zetten en de stijl van anderen te herkennen. Maar vooral ook om alternatieven te leren kennen. Want vooral in spannende situaties grijpen we vaak terug op ons bekende repertoire, maar dat hoeft niet altijd het meest effectief te zijn.
“Van nature werk ik vanuit de stijl van de ‘gedreven voorvechter’, maar sinds de opleiding realiseer ik me dat deze stijl voor mij nu minder effectief is dan in het verleden. Ik werk nu vanuit de ‘betrokken relatiebouwer’ en merk dat ik mijn eigen ambities kan waarmaken zonder dat mijn collega's zich gepasseerd of genegeerd voelen.”
Beleidsadviseur ROC
Module 4: Tweebenig leren spelen
Samenwerken op het grensvlak is spannend, want juist op dat grensvlak worden verschillen tussen organisaties en mensen voelbaar. Verschillen in belangen, stijlen, culturen en taal. In deze laatste module maak je kennis met het concept van tweebenigheid en leer je omgaan met de spanningsvelden die je op het grensvlak tegenkomt. Je leert je been binnen en je been buiten stevig te positioneren en trainen, om vervolgens steeds soepeler het samenspel te spelen.
“Heel nuttig voor mijn eigen reflectie en om bij lastige keuzes breder te zoeken naar alternatieven die anders niet meteen in mij op zouden komen. Ik hoop dat dat zometeen een natuurlijke reflex wordt.”
Projectmedewerker Rijkswaterstaat
Online consult
Vaak koppelen we de online opleiding aan fysieke trainingsbijeenkomsten. Maar we bieden we ook persoonlijke consults online aan. Tijdens dat gesprek hebben wij de opdrachten die je hebt uitgevoerd gelezen en geven wij hierop feedback. Daarnaast beantwoorden we alle vragen die je nog hebt. Dit consult duurt circa 1,5 uur. Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.