Spring naar de content
Terugblik

De basisbeginselen van systemisch (samen)werken leren kennen

Op vrijdag 8 oktober organiseerden Pim Nijssen en Niels Vrije de eerste BINT bijeenkomst over Systemisch (samen)werken.

We kennen ze allemaal, terugkerende patronen binnen een organisatie, samenwerking of (project)team. Collega’s die voortdurend eerder gemaakte afspraken herhalen en geen tijd hebben voor nieuwe dingen. Samenwerkingspartners die eindeloos met elkaar overleggen. Leidinggevenden die geen thuis geven of er juist bovenop zitten. Als problemen in teams en organisaties hardnekkig blijken en voor de hand liggende interventies niet werken kan een systemische benadering waardevol zijn.

Een systemische bril geeft je de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de belemmeringen in (organisatie)systemen. Niet door beter na te denken en in te zoomen op personen of problemen, maar juist door waar te nemen, uit te zoomen en te kijken naar de interactie tussen actoren. Systemisch werken kan daarmee leiden tot meer begrip en een sleutel zijn voor oplossingen. Zonder oordeel. We werken juist met alles wat er is.

Fijne gesprekken en open sfeer

Op vrijdag 8 oktober organiseerden Pim Nijssen en Niels Vrije de eerste BINT bijeenkomst over Systemisch (samen)werken. De bijeenkomst was in het nieuwe pand van De War in Amersfoort. De WAR is een gebouw dat ruimte biedt aan velerlei initiatieven en wordt omschreven als een “veelzijdige broedplaats voor kunst, wetenschap en innovatie”. Een uitstekende plek voor deze eerste bijeenkomst over een onderwerp dat nog betrekkelijk onontdekt is in ons werkveld. Het nieuwe pand, met onder de lagen een rijke historie, was nog tijdens de bijeenkomst in verbouwing. Met draden uit de muur, halve systeemplafonds, verschillende deuren, een traphuis met verschillende etages en een traplift vonden de deelnemers “als een soort Escape Room” de juiste weg naar de locatie. Voor binnenkomst moest er ook nog even snel gedweild worden. Systemen stonden nog even op zijn kop en ondanks de bijeenkomst ‘warrig’ begon, ontstond er, naarmate de koffie en thee klaar stond, fijne gesprekken en hing er een open sfeer.

Ervaringsoefeningen

Tijdens de bijeenkomst namen Pim en Niels de 20 deelnemers mee in de basisprincipes van Systemisch werken door middel van ervaringsoefeningen. Systemisch werken gaat immers over de onderstroom, dat wat niet direct zichtbaar is maar wel een pregnante rol speelt in verhoudingen tussen mensen en organisaties. De reacties van de deelnemers waren enthousiast:

“De ochtend was koud, maar ik hield er toch een warm gevoel aan over”

“De locatie paste mooi bij het nieuwe ontdekken en de open sfeer. Samen met de prettige groep mensen, voelde ik me op mijn gemak”.

“Ik vond het heel bijzonder om mijn samenwerkingsdilemma in een opstelling terug te zien. Het heeft mij meer inzicht gegeven in wat er in de samenwerking speelt en hoe ik hiermee om kan gaan”.

“Ik heb zo’n fijn gevoel aan de bijeenkomst over gehouden, dat ik er wel de hele dag in zou willen blijven hangen”

Mocht je meer willen weten over BINT, de bijeenkomsten die we organiseren óf over Systemisch (samen)werken, neem dan contact met ons op.

Foto impressie

Deel in je netwerk

Ongewenste reacties bestaan niet

Wat valt je op? Wat wil je kwijt? Waar vind je wat van? Stel hier je vraag, deel je idee of uit jouw hartenkreet. Laat van je horen! Dan komen wij bij je terug.
Ik laat van mij horen
© 2024 - BINT de verbindingsdienst
K.v.K. nr. 62378708