Spring naar de content
Onderzoek

Gezocht! 20 nieuwsgierige grenswerkers tussen bewoners en gemeente M/V/X

Zoeken wij: jou?

Werk jij in een wijk, buurt of gebied over de grenzen van disciplines, teams, organisaties of netwerken? Leg jij als wijkmanager of gebiedsregisseur verbindingen tussen bewoners, ondernemers en de gemeente? En denk je regelmatig: Hoe krijg ik mijn organisatie en mijn collega’s mee in het realiseren van een integrale en gebiedsgerichte aanpak? Hoe geef ik mijn leidinggevende of opdrachtgever zicht op wat ik werkelijk doe? En hoe ploeter ik door de interne systemen om iets te regelen voor de initiatief nemende burger en ondernemer?

Ervaar jij: rolspanningen?

Dan sta je niet alleen. Verschillende studies tonen aan dat grenswerkers en mensen met een verbindende rol meer spanning en zelfs stress ervaren dan collega’s in andere rollen. Dit heeft een negatief effect op het welzijn van grenswerkers, maar soms ook op de kwaliteit van het grenswerk, terwijl dit een belangrijke factor is voor het realiseren van integraal en gebiedsgerichte aanpakken en het verspreiden en verankeren van vernieuwing. Er is nu nog weinig bekend over hoe grenswerkers, zoals wijk- en gebiedsmanagers, deze rolspanning ervaren en hoe zij hierin door hun organisatie gesteund of beperkt kunnen worden.

Dus doen wij: interactief onderzoek!

Daar wil de verbindingsdienst BINT (www.deverbindingsdienst.nl) verandering in brengen. Samen met TwynstraGudde en de Erasmus Universiteit Rotterdam starten we een onderzoek, in interactie met grenswerkers, naar hoe zij hun rol in wisselwerking met hun eigen organisatie ervaren. Na een succesvolle eerste ronde, organiseren we deze tweede ronde speciaal voor verbinders in buurten, wijken, gebieden en regio’s. Om beter te begrijpen en te verkennen welke organisatorische condities rolspanningen kunnen vergroten of verkleinen. Op zoek naar hoe organisaties en hun grenswerkers elkaar beter kunnen steunen om het belangrijke, maar spanningsvolle, grenswerk nog meer betekenis te geven. En jij kunt onderdeel zijn van deze zoektocht!

Wil jij: meedoen?

Maart 2024 trappen we samen met de onderzoekers dr. Ingmar van Meerkerk, prof. dr. Jurian Edelenbos, dr. Joshua Cohen en Martine de Jong onze reis af. In een eerste bijeenkomst brengen we je op de hoogte van de laatste inzichten, verkennen we de vragen die we willen onderzoeken en delen we onderling ervaringen. We helpen je om daarna wekelijks een reflectiemomentje in te bouwen, zodat je je meer bewust wordt van wat in jouw organisatie behulpzaam is en wat niet.

Je wordt mede-onderzoeker van je eigen praktijk. Maar je staat niet alleen. We geven je persoonlijke feedback en advies. We maken de lessen handzaam om te kunnen delen met je organisatie en geven je de gelegenheid om ook collega’s, leidinggevenden of opdrachtgevers uit te nodigen voor de gezamenlijke sessie(s). En we stimuleren de uitwisseling van onderlinge ervaringen. De resultaten presenteren en verdiepen we tijdens een bredere slotbijeenkomst.

Nog een keer: waarom?

  • Je wordt gestimuleerd om meer te reflecteren op jezelf en jouw organisatie en daarvan te leren. Dat waar je vaak in de dagelijkse drukte niet aan toe komt, maar wel nodig hebt om steeds beter te worden;
  • Je krijgt de laatste inzichten uit onderzoek en persoonlijke adviezen van de onderzoekers om steviger te staan in jouw organisatie;
  • Je leert een intieme groep andere wijkmanagers, buurtwerkers, wijkadviseurs, gebiedsregisseurs, regioaccounts of stadsdeelmanagers kennen van andere organisaties die in hetzelfde schuitje zitten;

Heb jij: Zin?!

Meedoen aan het onderzoek kost je financieel helemaal niets, maar we vragen natuurlijk wel jouw inzet, energie en reflectie. Het vraagt 15 tot maximaal 30 minuten per week van je tijd en deelname aan drie gezamenlijke sessies. In de verwachting dat je met meer inzichten en handvatten je werk beter kunt doen. En vooral met meer plezier en minder stress. Dus waar wacht je nog op?! Er zijn maar 20 plekken. Schrijf je voor 15 januari in met een motivatie van vijf zinnen via bint@deverbindingsdienst.nl.

Nu al: aan de slag?

Wil je alvast wat inspiratie? Dan kun je hier een blog lezen over opgavegericht samenwerken, hier een column aan de leidinggevende van grenzeloze wijkmanagers, hier een publicatie over organisatievormen in het wijkgericht werken en hier een artikel over de uitdagingen voor de wijkambtenaar.

© 2023 - BINT de verbindingsdienst
K.v.K. nr. 62378708