Naar de BINT homepage

//Terugblik Festiverentie 2023

Met een festivalbandje om de pols en een programmaboek op zak trokken de festiverentiegangers naar hun lezingen, workshops, wandelingen en matches in the making. Met een ongelooflijk opgewekt humeur en een heel klein beetje ongemak begonnen zij aan de conferentie schuine streep festival. Nieuwe en onbekende mensen aanspreken vroeg voor de meesten een beetje lef.
Tibbe van den Nieuwenhuijzen en Marie-Janke Damoiseaux braken het ijs door direct te vragen naar de hulp die zij kon gebruiken en aanbieden. Ze werden meteen de tattooshop ingelokt voor een tijdelijke tattoo. En dit jaar waren er bovendien een recordaantal mensen met hun tentje, busje of camper gekomen waardoor het camping-gevoel versterkt werd.
Op de eerste dag voerden we verdiepende gesprekken in de Babbel over activisme, privileges en de onderstroom in je werk. Nadat we de teken van ons af hadden geschud in het bamboebos luisterden we op kampeerstoelen geboeid naar de ervaringen van Sandra Palmen bij het agenderen van de toeslagenaffaire. Met Ivet Pieper zetten we stappen in de schoenen van de ander om priviledges of het gebrek daaraan te herkennen. De inhoudelijke sessies in de Bouwhut gingen over het onderzoek dat BINT samen met TwynstraGudde en de Erasmus Universiteit Rotterdam uitvoert naar de condities die grenswerkers in hun eigen organisatie nodig hebben om goed uit de verf te komen. Björn Prevaas besprak hoe programma’s zich verhouden tot de lijnorganisaties en de Webbers leerden ons de waarde van bintweefsel herkennen.

Aftermovie 2023

Sinan Çankaya over identiteit, heilige huisjes
en alledaags verzet.
In de Bühne wees Sinan Çankaya ons op blinde vlekken in de identiteit van de ander en stimuleerde micro-revoluties om het vanzelfsprekende binnenste buiten te keren. Ook als je daarvoor soms ongezellig moet doen. Erik-Jan van Dorp gaf ons een gebruiksaanwijzing voor hogere ambtenaren en Andert Lohman hielp ons de vaardigheden eigen maken om een socratisch gesprek te voeren. En toen. Toen begon het ontzettend te regenen. De laatste tentjes waren net opgezet en iedereen snelde zich naar het honk om te borrelen en te eten met het getik van de regen op het dak. Waarna we onder de bezielende leiding van Pim Brackenhof samen zongen, door elkaar liepen in canon en zelfs een BINT-lied ten gehore brachten. Toen waren we los genoeg om voorzichtige danspasjes te wagen op de muziek van dj Thomas Benit of onderuit te zakken bij de film Ich bin dein mensch. De laatsten zakten nog af met een akoestisch gitaarspel van Jesse Evers en daarna zocht iedereen zijn slaaplek op: van tent tot comfortabele hotelkamer.
Aikido: de magie van het conflict
De tweede dag begon net als vorig jaar met een ontspannen tai chi van Michel van Unen op het strand voor de vroege vogels. Na het ontbijt startte Marijke Spanjersberg met een verhaal over taal. Ze schetste de wereld van de daadkrachttaal en de wereld van de zoektaal en de tussentaal die beide kan verbinden. DRIFT nam ons mee door de op- en neergaande x-curve(s) voor een transitie. Waarna we in een vissenkom stapten voor een intiem gesprek met Tim Hofman. Wat doet het met jezelf als je opstaat voor anderen en tegen het systeem? Wat is het ergste dat er kan gebeuren? En hoe blijf je gemotiveerd?

Na een zonnige lunch namen verschillende mensen een momentje van bezinning door iets op te schrijven in hun notitieboekje of door samen te reflecteren in de loungebanken. Maar ook Madame Fleur was populair met een rij van mensen die hun toekomst graag lieten lezen in de tarotkaarten. Oukje van Merle en Anne Teunis-Fransen speelden een opgavespel, omdat je veel over complexe opgaven kunt praten, maar het vooral moet doen. De magie van het conflict werd tot slot aan den lijve ondervonden in de Aikido van Geert de Joode en tijdens de slotlezing van Martine de Jong waarin zij drie stappen meegaf om met spanningen om te gaan.

Gedurende de twee dagen raakten we steeds meer op elkaar ingespeeld, werden de gesprekken nog persoonlijker en durfden we nog iets meer buiten onze comfortzone te stappen.

Video's

Tijdens de afsluitende lunch hebben de deelnemers waardevolle tips en tops gegeven over deze eerste editie. Hieronder vind je deze samengevat op een rij.

//Tops

  • Heerlijke locatie en mooi aangekleed
  • De verzorging was top met een fijne overnachting en goed eten en drinken
  • Fantastische sprekers, mooi afwisselend programma en inhoudelijk goede sessies op een diversiteit aan onderwerpen
  • Mooie combinatie en afwisseling van inhoudelijke sessies en persoonlijke workshops met voor elk wat wils
  • Leuk dat er dit keer muziek was
  • Door de kleinschaligheid heel toegankelijk en dichtbij met ruimte voor gesprek en vragen
  • Strak en perfect georganiseerd met attente gastheren en -vrouwen
  • Indrukwekkend om al het samenwerkingsgedachtegoed zo bij elkaar te zien
  • Fijn dat het inhoudelijke programma op dag 2 niet te vroeg begon en dat we afsloten met een gezellige borrel om na te praten
  • De afwisseling tussen inhoud en ontspanning
  • De duur van anderhalve dag
  • Het was makkelijk contact maken met iedereen

//Tips

  • De nadruk lag dit jaar iets meer op kennisoverdracht, het mocht nog iets meer buiten mijn comfortzone
  • De bedankjes kunnen misschien deels na afloop en niet op het podium
  • De naamgeving heroverwegen, zonder het concept aan te passen. Iets wat meteen helder is en makkelijker te verantwoorden is. Iets als ‘verbindingstweedaagse’ of ‘zomerschool grenswerken’
  • Stimuleer mensen om een bekende mee te nemen. Reflecteren op sessies kost meer energie als je tegelijkertijd nog moet kennismaken
  • Meer diversiteit in de deelnemers, organisatie en sprekers en mensen uit het ‘systeem’ door oproep breder te verspreiden in ieders netwerken
  • Samenwerken met anderen die eenzelfde missie hebben
  • Nog meer het gemeenschappelijke en de community building faciliteren. Er werden wel aanzetjes gedaan voor iets collectiefs activistisch en daar lagen kansen, maar ik heb uiteindelijk toch een individuele reis gemaakt deze twee dagen
  • Kleinschalig houden van opzet, maar wel meer grenswerkers bereiken
  • Nog meer praktische handvatten over hoe nu verder
  • Meer ruimte voor individuele gesprekken bijvoorbeeld met speeddate en wandelingen en creëren van mogelijkheid om met elkaar in contact te blijven
  • De aankondigingsflyer zakelijker maken en minder kort op het zomerreces, juni is een drukke maand
  • Nu al save the date voor volgend jaar uitdoen
  • Meer rust- en reflectiemomenten inbouwen
  • Kijk of anderen mee kunnen financieren
  • Meer met de doelgroep organiseren

//Het programma

Het programma was ook dit jaar weer een mix van vakinhoudelijke en persoonlijke thema’s, van luisteren en vertellen en van denken en doen. Deelnemers konden zelf kiezen welke activiteiten zij wilden bijwonen. Ze konden de inhoudelijke en zakelijke conferentieprogrammering volgen of de avontuurlijke en creatieve festivalprogrammering. Of een mix met kleine uitstapjes. Hieronder lees je alles wat op het programma stond.

//Thema tweede editie: De lijn gekanteld


Samenwerken doe je altijd met teams, organisaties of disciplines. Toch ligt het succes niet alleen besloten in de omgang met ‘die ander’, maar ook jouw eigen organisatie moet je mee zien te krijgen. Herken je dat je teruggefloten wordt door je manager? Dat je geen risico’s mag nemen? Of dat starre procedures zorgen voor vertraging en jij je creativiteit niet kwijt kunt? De tweede editie van de Festiverentie op 20 en 21 juni 2023 bood hierin inzichten en handvatten.

Tijdens deze editie onderzochten we wat er nodig is binnen de eigen organisatie om jouw rol buiten goed te kunnen vervullen. Sessies over macht, leiderschap, tweebenigheid, experimenteren binnen (en met) bureaucratie en systemische interventies. De Festiverentie 2023 stont volledig in het teken van het in beweging krijgen van de lijnorganisatie. Hoe wordt die soms wat starre lijn een schuine streep met mogelijkheden voor verbinding en vernieuwing?

De deelnemers kregen inzichten in hoe je vernieuwing uit experimenten kunt verankeren in de eigen organisatie, hoe je je collega’s meekrijgt, hoe je je leidinggevende of opdrachtgever meer zicht geeft op wat je werkelijk doet en hoe je door de interne systemen kunt ritselen. Zodat binnen en buiten elkaar versterken in plaats van beperken.