Het thema draaide die dag om de rol van spanningen in grenswerk.
Na de goedverzorgde lunch trapten voorzitter van het LPB, Jetze van der Ham, en de Zoetermeerse wethouder Ronald Weerwag de middag af. Martine de Jong en Joshua Cohen van BINT gaven een interactieve key note over verschillende spanningen die je kunt ervaren als grenswerker en hoe je er productief mee omgaat. Ze deelden ook wat laatste inzichten uit het dagboekonderzoek dat zij samen met Pleun Jansen en met de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben uitgevoerd over coping-strategieën om om te gaan met de inherente spanning waar je als grenswerker tegenaan loopt.
Na een boeiend gesprek gingen de aanwezigen uiteen in groepjes om verschillende workshops en excursies te volgen. Martine gaf een workshop over de persoonlijke groei van grenswerkers en Joshua gaf in co-creatie met Marit Buzing van JSO een workshop over organisatiecondities voor grenswerk. Andere groepjes gingen de wijk in en langs bij vrijwilligersorganisatie of bewonersinitiatief om te kijken hoe in Zoetermeer over grenzen wordt gewerkt aan sociale cohesie. Na afloop sloten we met elkaar af onder het genot van een hapje/drankje en de oorstrelende klanken van een lokale jazzband. Gelukkig hebben we de foto’s nog!
Verder lezen
Wil je verder ontdekken hoe je jouw persoonlijke en professionele grenzen kunt blijven verkennen? Of ben je op zoek naar praktische tips om de samenwerking in jouw team, programma of organisatie te verbeteren? Verdiep je dan verder in de tijdens de plenaire sessie gedeelde ideeën en modellen door het lezen van deze blog.
Bij binnenkomst ontvingen alle deelnemers een paspoort, een boekje dat uitnodigde tot reflectie op onze aannames en vanzelfsprekendheden. We vroegen iedereen: “Respecteer je grenzen, of speel je ermee?” Een gedachte die tijdens de dag regelmatig terugkwam in verschillende sessies.
Bij de Adviesbar konden bezoekers terecht voor advies over samenwerkingsvraagstukken. Onder het genot van een drankje gingen we in gesprek over de do’s en don'ts van samenwerken over grenzen van organisaties en gaven we inzicht in verschillende modellen, handvatten en tools.
Een andere bijzondere ervaring was het Stilte Gesprek, geïnspireerd op de performance The Artist is Present van Marina Abramović. Deelnemers gingen in stilte oog in oog zitten en verkenden de grenzen van hun eigen ongemak.
Daarnaast was er de Matchmaker, een marktplaats waar vraag en aanbod bij elkaar kwamen. Of het nu ging om het inzetten van canvassen of zelfs het vinden van een grafisch ontwerper, de Matchmaker bracht mensen samen om elkaar verder te helpen.
In de workshop Botsproef gingen Jan Joost Verbij en Noor Jaarsma samen met de deelnemers aan de slag met een methode voor het omgaan met tegengestelde belangen. Terwijl Marije Martens in de workshop Stap in je Spanningsveld deelnemers hun eigen spanningsvelden en grenzen aan den lijve liet ervaren.
Het was een mooie dag vol interactie en reflectie. Veel dank aan iedereen die heeft deelgenomen en bijgedragen. We kijken uit naar alle volgende activiteiten om grenzen te verkennen en verleggen!
Hieronder vind je een korte impressie van de dag.