Intro
Ben jij boegbeeld van jouw organisatie in samenwerkingsprogramma’s met externe partijen? Zit daardoor jouw agenda vol met stuurgroepen waar jij weinig energie van krijgt? Vraag jij je ook wel eens af of zo’n stuurgroep wel echt stuurt? Als je meer grip wilt op de sturing van complexe samenwerkingsopgaven, dan is deze training wat je zoekt. Een training waar je letterlijk en figuurlijk uitgedaagd wordt om meer aan het roer te staan, en om je schip in weer en wind op koers te houden.
Na deze training:
- Heb je meer inzicht in hoe sturing in stuurgroepen er uit ziet.
- Heb je meer inzicht in welke rol jij hierin zelf kan spelen.
- Kun je de rol van de stuurgroep helder kaderen.
- Ben je in staat je projectteam effectief aan het werk te zetten.
- Ben je in staat de doelen van jouw eigen organisatie en die van de samenwerkingsopgave samen te brengen.
- Weet je hoe je omgaat met lastige bestuurlijke dilemma’s en hoe je die tot besluitvorming brengt.
Inhoud
Met deze training voor bestuurders en directeuren leer je meer grip te krijgen op je eigen leidersrol in stuurgroepen, waarin organisaties zijn vertegenwoordigd die werken aan een gezamenlijke opgave. Samen-werken is namelijk ook samen-sturen. De besturing van grote samenwerkingsprogramma’s is complex, want het vraagt stuurmanskunst om zowel het eigen (organisatie)belang als dat van de samenwerkingsopgave te dienen. In deze training kijken we naar de rol van de stuurgroep als geheel, de dynamiek en samenwerking aan tafel, jouw eigen rol daarbinnen, die van de voorzitter én naar de aansturing van de projectgroep door de stuurgroep.
Tijdens deze training gaan we in op de rol van de stuurgroep in het richting geven aan de uitvoering van samenwerkingsopgaven. Daarbij speelt de afbakening van de opdracht van de stuurgroep een rol, alsook de aansturing van de projectgroep die de verantwoordelijkheid heeft voor de uitvoering. Hierbij kijken we naar jouw eigen rol en hoe je de belangen van zowel jouw eigen organisatie als die van de opgave kunt dienen.
De training vindt plaats in de rust en ruimte van Pean Buiten in Akkrum (www.peanbuiten.nl). We maken elke dag gebruik van hun zeilboten om echte stuurmanskunst te ervaren. In kleine groepen gaan we iedere dag een paar uur het water op. We ervaren daar hoe je samen je doel bepaalt, hoe je samenwerkt als de omstandigheden grillig zijn en welke rol jij hierbij inneemt. Daarnaast vormt het zeilen een welkome afwisseling gedurende de trainingsdagen.
Doelgroep
De doelgroep van de training is ervaren directeuren-bestuurders, van zowel publieke als private partijen, die werken aan maatschappelijke opgaven.
Praktisch
Groepsgrootte: 8-10 personen
- Datum: 29 t/m 31 oktober
- Prijs: € 1.750,- (pilot-aanbieding - reguliere prijs bedraagt € 3.450,-
Trainers
Pim Nijssen: Pim is partner bij TwynstraGudde en een ervaren trainer op het gebied van samenwerken en belangenmanagement
Liesbeth Beneder: Liesbeth is senior adviseur bij TwynstraGudde en richt zich op het organiseren van complexe besluitvorming binnen en tussen organisaties.
Manja Thiry: Manja heeft ruime ervaring als bestuurder in de energiesector en vertegenwoordigde in die rollen een private partij in diverse complexe samenwerkingsverbanden in de gebouwde omgeving.
Taaie maatschappelijke opgaven vragen om samenwerking tussen publieke, maatschappelijke en private partijen. Of het nu gaat om de energietransitie, publieke gezondheid, de woningbouwopgave of de toekomst van ons onderwijs. Geen organisatie kan dat alleen.
Maar dat samenwerken noodzakelijk is, maakt het nog niet vanzelfsprekend. Want hoe organiseer je het, hoe begrijp je elkaar goed, hoe overbrug je verschillen, hoe krijg je jouw collega’s mee en welke vaardigheden vraagt dit van jou?
Tijdens deze vijfdaagse opleiding die door TwynstraGudde wordt georganiseerd, maak je kennis met de basisbeginselen, die ten grondslag liggen aan een succesvolle samenwerking. Hierbij kijken we zowel naar de hardere (organisatie) kant als naar de zachte (vaardigheden) kant van succesvol samenwerken.
Deze opleiding…
- … geeft je inzicht in de succesfactoren van samenwerken op het grensvlak van organisaties;
- … biedt je houvast bij het betrekken van interne collega’s bij externe samenwerking;
- … leert je verschillende samenwerkingsvormen herkennen en bouwen;
- … helpt je bij het herkennen van en omgaan met spanningen in samenwerkingsprocessen;
- … maakt je bewust van jouw eigen rol, stijl en reflexen in samenwerken;
- … vergroot je handelingsrepertoire aan de hand van actuele casussen uit jouw eigen praktijk;
- … laat je kennismaken met deelnemers uit andere samenwerkingspraktijken.
'In onze organisatie hebben wij drie programmamanagers, die over grenzen werken. We hebben alle drie andere thema’s en andere doelgroepen. En hebben een andere persoonlijke stijl. Onderling leefde de gedachte, dat we ons werk alle drie in dezelfde samenwerkingsvorm zouden moeten doen. Na de opleiding heb ik de drie grondvormen van samenwerken met hen doorgenomen. Toen begrepen ze veel beter dat mijn manier van samenwerken ook professioneel is, maar anders is dan die van hen. En dat we kunnen kiezen wanneer welke samenwerkingsvorm het beste past. We bleken alle drie een voorkeur voor een andere vorm te hebben. Hoe grappig is dat. Nu is mijn twijfel overgegaan in een perspectief op hoe aanvullend we op elkaar zijn. Gisteren besprak ik met mijn leidinggevende, dat ik de inzichten uit de opleiding met nog meer collega’s wil delen. Zo krijgen we steeds meer zicht op de toegevoegde waarde van grenswerken.'
'Van nature werk ik vanuit de stijl van de ‘gedreven voorvechter’, maar sinds deze opleiding over samenwerken realiseer ik me dat deze stijl voor mij nu minder effectief is dan in het verleden. Ik werk nu vanuit de ‘betrokken relatiebouwer’ en merk dat ik mijn eigen ambities kan waarmaken zonder dat mijn collega's zich gepasseerd of genegeerd voelen. Het schakelen tussen signaturen voor samenwerking heeft letterlijk gewerkt en voor mijn werkgeluk veel betekend'
'Het werkt echt! Na de opleiding heb ik aan de hand van de grondvormen van samenwerken 100 projecten van de gemeente gecategoriseerd. We zijn ons nu bewust van hoe we soms achtereenvolgens en soms gelijktijdig wisselen van rollen.'