Taaie maatschappelijke opgaven vragen om samenwerking tussen publieke, maatschappelijke en private partijen. Of het nu gaat om de energietransitie, publieke gezondheid, de woningbouwopgave of de toekomst van ons onderwijs. Geen organisatie kan dat alleen.
Maar dat samenwerken noodzakelijk is, maakt het nog niet vanzelfsprekend. Want hoe organiseer je het, hoe begrijp je elkaar goed, hoe overbrug je verschillen, hoe krijg je jouw collega’s mee en welke vaardigheden vraagt dit van jou?
Tijdens deze vierdaagse opleiding maak je kennis met de basisbeginselen, die ten grondslag liggen aan een succesvolle samenwerking. Hierbij kijken we zowel naar de hardere (organisatie) kant als naar de zachte (vaardigheden) kant van succesvol samenwerken.
Deze opleiding…
- … geeft je inzicht in de succesfactoren van samenwerken op het grensvlak van organisaties;
- … biedt je houvast bij het betrekken van interne collega’s bij externe samenwerking;
- … leert je verschillende samenwerkingsvormen herkennen en bouwen;
- … helpt je bij het herkennen van en omgaan met spanningen in samenwerkingsprocessen;
- … maakt je bewust van jouw eigen rol, stijl en reflexen in samenwerken;
- … vergroot je handelingsrepertoire aan de hand van actuele casussen uit jouw eigen praktijk;
- … laat je kennismaken met deelnemers uit andere samenwerkingspraktijken.
'Van nature werk ik vanuit de stijl van de ‘gedreven voorvechter’, maar sinds deze opleiding over samenwerken realiseer ik me dat deze stijl voor mij nu minder effectief is dan in het verleden. Ik werk nu vanuit de ‘betrokken relatiebouwer’ en merk dat ik mijn eigen ambities kan waarmaken zonder dat mijn collega's zich gepasseerd of genegeerd voelen. Het schakelen tussen signaturen voor samenwerking heeft letterlijk gewerkt en voor mijn werkgeluk veel betekend'
'Het werkt echt! Na de opleiding heb ik aan de hand van de grondvormen van samenwerken 100 projecten van de gemeente gecategoriseerd. We zijn ons nu bewust van hoe we soms achtereenvolgens en soms gelijktijdig wisselen van rollen.'